„A biztonság kedvéért” – a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai

Egyedül otthon                                                                                   

Az iskolai tanítási idő alatt a szülő reggel nyugodtan megy dolgozni, mert tudja, hogy gyermeke a nap nagy részét az iskolában tölti felügyelet alatt.

A szünidő beköszöntével a gyermekek felügyelete nagyobb gondot jelenthet, előfordulhat, hogy a nagyobb gyerek, vagy fiatalkorú ideje nagy részét egyedül tölti otthon.

Fontosnak tartjuk, hogy a szülők hangsúlyozzák gyermekeik számára azokat a magatartási szabályokat, melyek betartásával egyedül is biztonságban lehetnek otthon. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani és figyelmükbe ajánlani a következőket. Hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy:  

 

  • idegennel lehetőség szerint ne álljanak szóba,
  • idegentől ne fogadjanak el semmit, ne menjenek el vele sehová, és ismerőssel is csak akkor, ha azt a szülő megengedte,
  • idegen autójába ne szálljanak be (még akkor sem, ha csak arra kérik őket, hogy üljenek be az autóba, mert nem ismerik a járást, és segítségre van szükségük a tájékozódáshoz),
  • ne engedjenek be idegent a lakásba, még akkor sem, ha az a szülőkre vagy hivatalos ügyre hivatkozik.

 

Fontos, hogy valamelyik szülő legyen mindig elérthető. Amennyiben a gyermek úgy érzi, veszélyben van, vagy bajba jutott hívja a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét.

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!