"A biztonság kedvéért" - a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai

Tisztelt Szigetvári Polgárok! 

Kérjük olvassák el a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsait! 

Trükkös lopások

A trükkös lopások módszere általában azonos, megvalósításuk azonban változó lehet.  Az elkövető, vagy elkövetők a helyzetnek megfelelően aktualizálják, változtatják azokat a történeteiket, amelyekkel megtévesztik áldozataikat.  

A tettesek kihasználják, hogy az idős emberek készségesek, hiszékenyek, többnyire egyedül élnek, ebből fakadóan nem okoz olyan nehézséget az ellenállásuk legyőzése. Az óvatlanság, a túlzott bizalom gyakori áldozati magatartás. Az elkövetés módszere azonos, első lépésben valamilyen valósnak tűnő indokkal becsenget a szélhámos és megnyerő szavakkal kér bebocsátást a kiszemelt áldozat lakásába.  Az alábbi néhány ajánlással szeretnénk segítséget nyújtani az ilyen esetek elkerüléséhez:

  • Idegent ne engedjen be a lakásba, bármilyen indokkal is érkezik!
  • Amennyiben a hívatlan „vendég” akarata ellenére belépett az otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül. Lépjen fel határozottan, akkor feltehetően meghátrál és távozni kényszerül.
  • Bárkinek is mondja magát (akár hivatalos személynek), minden esetben kérjen igazolványt és hívja fel azt a szolgáltatót, szervet, amelyre hivatkozik.
  • A kerítésen, zárva tartott bejárati ajtón keresztül kérdezze ki az érkezőt, hogy miért jött, és csak az állítás valódiságának ellenőrzése után nyisson kaput, ajtót.
  • Aki rosszullétre hivatkozik, annak hívjon mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez. A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje.
  • A közszolgáltatók sem díjbeszedést, sem visszautalást nem rendeznek készpénzben, átutalással intézik azt! Szakembereik indokolt esetben keresik fel a fogyasztókat, és erről előre értesítik az ügyfelet. A szolgáltatók alkalmazottjai minden esetben igazolvánnyal igazolják magukat.

Az elkövetők csalni is próbálkoznak trükkös módszerekkel!

Jelenleg az alábbi módszert alkalmazzák:

Magukat bádogosnak kiadva, külföldi rendszámú gépjárművel járják a településeket, főként idős embereket szemelnek ki áldozatul. Irreálisan alacsony összeget kérnek a bádogos munkáért, a megállapodást szerződésben rögzítik. A munkát elvégzik, azonban annak értékénél jóval nagyobb összeget, gyakran a háromszorosát követelik. Az ingatlan tulajdonosok végül kifizetik a nagyobb összeget, és ezzel csalás áldozataivá válnak.

                                                                                         Szigetvári Rendőrkapitányság 

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!