Lakossági tájékoztató – pályázatokkal kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatni szeretném Önöket a megnyert pályázatok jelenlegi helyzetéről.

A törvényi előírásoknak megfelelően a megnyert pályázatoknál megkezdtük a tervező szervezet, a közbeszerzési szakértő szervezet kiválasztását, a megvalósításhoz szükséges közbeszerzési eljárások kiírását, mert számunkra természetes, hogy valamennyi pályázati célkitűzést meg szeretnénk valósítani.

Az első két közbeszerzési eljárás tapasztalata sajnos nem pozitív, ugyanis az óvodák és a bölcsőde felújítására, bővítésére vonatkozóan beérkezett ajánlatok alapján megállapítható, hogy a rendelkezésre álló pályázati forrás jelentősen kevesebb, mint a tényleges beruházási költség. A Vigadót kivitelező szervezet kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás során nem is érkezett ajánlat. A kivitelező szervezetekkel történő informális egyeztetés alapján a réztető felújítására sem elegendő a rendelkezésre álló 300 millió forint, nemhogy a tetőszerkezet felújítására és a soha be nem fejezett keleti és nyugati szárnyra.

A tapasztalat alapján városunk vezetése eltökélt abban, hogy szorosan együttműködjön a pályázatok megnyerésében sokat segítő Baranya Megyei Közgyűléssel, remélhetőleg segít az az objektív tény is, hogy Madaras Zoltán személyében szigetvári elnöke van a Megyei Közgyűlésnek, valamint Nagy Csaba korábbi elnök úr, térségünk országgyűlési képviselője lett.  

A pályázatok kiírása és elbírálása között sajnos hosszú idő telt el, van olyan pályázat, aminél több mint 2 év, a többi pályázatnál 1 - 1,5 év. A baj az, hogy ez idő alatt az építési anyagok és a kormány által nagyon helyesen felemelt minimálbér, (munkabérek) 30-40 %-kal emelkedtek. Ez az oka annak, hogy a megnyert és rendelkezésre álló pénzösszegek nem biztos, hogy elegendőek lesznek a kivitelezéshez.

Természetesen minden lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy pluszforrásokhoz jussunk, jelenleg az óvodák – bölcsőde bővítéséhez igényeltünk pluszforrást, és örömünkre szolgált, hogy kérelmünket a Megyei Közgyűlés támogatta. Remélhetőleg Budapesten az irányító hatósági is pozitívan áll hozzá.

Küzdünk, nem adjuk fel, minden pályázatot meg szeretnénk valósítani, ebben segítségünkre van a régóta a városnak dolgozó közbeszerzési szakértőnk, és az önkormányzat valamennyi munkatársa.

Úgy ítélem meg, hogyha mindenki a maximumot nyújtja, akkor van annak realitása, hogy az alábbi pályázatokat mind megvalósítsuk:

  • óvodák, bölcsőde bővítése, felújítása
  • energetikai beruházás: tanuszoda, sportcsarnok
  • kerékpárút (Hoboli úttól a TESCO-ig)
  • gyógyhelyes pályázat (Spar és a Vár között fogadóépület, parkoló, játszótér)
  • Zöld város (csónakázótó és környékének megújulása)
  • új háziorvosi rendelő megépítése (önkormányzat épülete mellett lévő romos épület)
  • a Városi Könyvtárnál funkcióbővítés – oktatóhelyiség létrehozása
  • 67-es út és a 6-os kereszteződésénél, valamint a Somogyapáti út kereszteződésénél körforgalom kialakítása
  • a Várban a kazamatasor felújítása, építésének befejezése és funkcióval való megtöltése.

   Tisztelettel: Dr. Vass Péter polgármester

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!