Tájékoztatás elektromos töltőállomás átadásáról, üzemeléséről

Tisztelt Lakosság!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy 2018. szeptember 12-én hivatalosan is átadásra került és üzemel Szigetváron a Városi Könyvtár melletti parkolóban kialakított elektromos töltőállomás. 

A töltőállomás használatával kapcsolatban az alábbi tájékoztatót ajánlom szíves figyelmükbe: 

 

Elektromos autótöltés (röviden)

A magyarországi AC töltőkutakon Type 2-es típusú csatlakozó található, azaz a töltéshez a felhasználónak Type 2-es csatlakozóval rendelkező kábelre van szüksége.

A töltés menete egyszerű. Mivel jelenleg ingyenes a töltés, semmilyen azonosítás nem szükséges a töltőberendezés használatához, csak csatlakoztatni kell a kábelt a töltőkúthoz és az autóhoz, ezt követően a töltés megkezdődik.

A töltés befejezéshez csak ki kell nyitnunk autónkat, ekkor a automatikusan a töltés felbeszakad és a kábel lecsatlakoztatható. (Részletesebb kezelési leírás ezzel kapcsolatban a töltőállomáson megtalálható.)

 

 

Elektromos autózási és töltési etikett

  1. Csak akkor foglalj el egy elektromos töltőhöz tartozó parkolóhelyet, ha az autód elektromos, és akkor is csak, ha tölteni szeretnél.
  2. Becsüld meg a töltési időt és állj át másik parkolóhelyre, ha a kocsid feltöltötted, hogy más elektromos autós is használni tudja.
  3. Légy körültekintő a parkolásnál és ha kétfejes töltőnél parkolsz és töltesz, ne korlátozd egy másik autó töltőhöz való hozzáférését helytelen parkolással.
  4. Éjszakai töltés esetén reggel mielőbb tedd szabaddá a töltőhöz tartozó parkolóhelyet.
  5. Hagyd meg telefonos elérhetőségedet, ha magára hagyod a töltőn lévő autódat, hogy a következő elektromos autós érdeklődni tudjon, mikor válik szabaddá a töltő.
  6. Ha egy töltő használatban van, de mellette van szabad parkolóhely, nem tiszteletlenség egy üzenetet hagyni a töltőn álló autó sofőrjének, hogy ha végzett, tegye fel a kocsidat a töltőre, vagy hívjon fel, hogy szabad a töltőkút.
  7. Ha a töltőre mások is várnak, akkor csak annyira töltsd fel az autót, amennyi energiára a következő útszakasz megtételéhez szükséged van.

 

 

Elektromos autózás gyakorlati tudnivalók

Tudatosan tervezzük meg a távolságot

Az elektromos autók használatának kezdetekor az emberek többsége megilletődik a hatótáv adataitól. Ez azonban csupán az első reakció. Az elektromos autók használói tudatos emberek, hiszen a környezetünk védelme iránt elkötelezettek. Ugyanezzel a tudatossággal kell legyőzni azt a félelmünket, hogy az elektromos autó hatótávolsága nem lesz elég. Tervezzük meg tudatosan az utunkat, a megtett távolságot és a használandó töltési pontokat és biztosan elérjük a kívánt úticéljainkat!

Használjuk a kényelmi funkciókat

A legtöbben azt gondoljuk, hogy az elektromos autónk hatótávolsága drasztikusan korlátozódik abban az esetben, ha a kényelmi funkciókat használjuk, mint például a klímaberendezés, vagy az ülésfűtés. Valóban ezek a kiegészítők a villamos energiát használják, ellentétben a belső égésű autókkal, ahol fűtéskor a hulladékhő hasznosul. Azonban az elektromos autókban modern, kisfogyasztású ilyen berendezések vannak, sőt: télen hasznosabb, ha például ülésfűtést, vagy kormányfűtést használunk, mellyel kisteljesítmény-igényű melegítés érhető el a közvetlen velünk érintkező felületeken.

Kapcsoljuk „üresbe” autónkat, amikor lehetséges

Kisebb megtakarítás érhető el az energiafogyasztásban, hogy ha olyan esetekben, mikor megállunk, és behúzzuk a kéziféket, egyben üresbe is tesszük az autót, mert ilyenkor nem kap energiát a villanymotor. Drive módban a villanymotor továbbra is kap kismennyiségű villamos energiát, amelyet megtakaríthatunk üresbe kapcsolással. Hasonló a helyzet bizonyos autótípusoknál abban az esetben, ha kisebb emelkedőn állunk meg D módban és ilyenkor a motor az emelkedőt megpróbálja „legyőzni”. Tegyük a legtöbb ilyen esetben üresbe az elektromos autónkat, takarítsunk meg energiát.

Használjuk a visszatáplálást

Amikor belsőégésű motorral ellátott autót használunk, megszokjuk, hogy fékezünk, ha lassulni akarunk. Ezekben az esetekben az autó mozgási energiája a féktárcsákon hő formájában elvész. Ha elektromos autót vezetünk, tudatosabbak lehetünk azzal, hogy nem pazaroljuk az energiát, hiszen az elektromos autók a lassuláskor regeneratív fékezést alkalmaznak, azaz a mozgási energiát villamos energiává alakítja át az elektromos motor. Számos esetben nem kell használnunk a féket, amivel elveszítjük a mozgási energiát. Elég csak a forgalom ritmusára figyelnünk és fékezés helyett a gázpedálról időben leemelve a lábunkat lassulni. Ez esetben a hatótávolsággal ügyesen gazdálkodhatunk és energiát nyerhetünk vissza.

Ellenőrizzük rendszeresen a guminyomást

Az általános autóhasználók esetében is komoly kihívást jelent, hogy rendszeresen ellenőrizzék az abroncsokban a szükséges légnyomás értékét. Elektromos autók esetében azonban nagyon hasznos eredménye lehet, ha rendszeresen ellenőrizzük a kerekekben lévő nyomást. A gumiabroncsainknak gördülési ellenállásuk van, mely nagysága a súrlódástól függ. Ezt a súrlódási veszteséget szintén villamos energiában kell megfizessük, ha nem figyelünk ennek csökkentésére. A folyamatosan megfelelő nyomásértéket beállítva nem vesztünk energiát – ellenben a laposabb gumikkal való közlekedéssel -, mely intézkedés így a barátunk lehet a hatótáv maximális kihasználásában.

 

 

Elektromos autózás ismertető

Az elektromos autózás napjainkban még tudatosabb közlekedést igényel, de gyorsan megtanulható, hogy az úticéljaink eléréséhez milyen töltési szokásokat szükséges kialakítani. Utazástervezéseinket nagyban segíti, hogy a legtöbb elektromos autóban található olyan navigációs rendszer, amely megmutatja a töltőállomásokat, sőt léteznek már olyan okostelefon alkalmazások is, amelyek a legközelebbi töltőpontokhoz navigálnak minket.

Az elektromos autók hatótávolsága korlátozott tartományban mozog. A legtöbb elektromos autó típustól és vezetési szokástól függően körülbelül 100-250 kilométert képes megtenni, ezután újra fel kell az akkumulátorokat tölteni. A benzines és dízel autóknál kisebb hatótáv az országosan egyre jobban kiépülő töltőinfrastruktúra miatt egyre kisebb problémát jelent. Tudatos utazástervezéssel nem jelent gondot.

Az autóban használt különböző tartozékok használata, mint például a klíma, ülésfűtés, stb. csökkentik valamelyest a hatótávolságot, így extrém hidegben, illetve melegben jelentősen csökkenhet a hatótáv.

Vásárláskor részesítsük előnyben a nagyobb hatótávval rendelkező autókat, amelyeknek általában nagyobb kapacitású is az akkumulátora. Az akkumulátor energiatároló képességét kWh-ban szokták az autógyártók megadni. Minél nagyobb ez a szám annál több energiát tud tárolni az akkumulátor.

Az elektromos autók a hagyományosokhoz képest csekély karbantartást igényelnek, így azok tulajdonosai a megvételt követően sok időt és pénzt megspórolhatnak. Az e-autó szervizköltségei jelentősen alacsonyabbak. Ráadásul a hagyományos autóval való közlekedés utazási költségeihez viszonyítva, akár napi több ezer forintot is megtakaríthatunk elektromos autót használva.

Pl. Egy kisebb méretű elektromos autó akkumulátora 30-40 kilowattóra kapacitású, ami a jelenlegi lakossági villamos energia árak mellett (otthoni töltés esetén) 1200 –  1600 forint körül alakul, így egy teljes feltöltés kb. 150 - 250 km távolság megtételére elegendő. Ez azt jelenti, hogy nagyjából negyed annyiba kerül az utazásunk elektromos autóval, mint hagyományos társával. Nem beszélve arról, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók sok városban a fizetős közterületi parkolóhelyeken is ingyen parkolhatnak.

Az elektromos autók sokkal csendesebbek, ezzel jelentősen csökkentik a főleg nagyvárosokban jelentkező zajszennyezettséget. Azonban a csend jelenthet hátrányt is, hiszen az emberek megszokták, hogy hallják a zajokat az elektromos autó azonban „szinte néma”, és ez esetenként, ha nem vagyunk elég körültekintők akár balesethez is vezethet. Tekintve a villanyautók gyors elterjedését erre a jövőben egyre inkább figyelnünk kell akár e-autó sofőrként, akár gyalogosként.

Elektromos autó használóként érdemes számításba venni, hogy amíg a benzines autó megtankolása csupán pár percig tart, addig egy elektromos autó feltöltése típustól, illetve a töltő fajtájától függően akár több órát is igénybe vehet. Ugyanakkor – az országban már egyre több helyen elérhető – villámtöltők már képesek 20-40 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre visszatölteni az akkukat.

Hol tudom tölteni az elektromos autómat?
Budapesten már több tucat nyilvános töltőállomás elérhető és ezek száma folyamatosan bővül A töltőállomások jelenleg országszerte ingyenesen igénybe vehetők, és ezek száma vidéken is egyre sokasodik. A rövidtávú tervek alapján az ország összes nagyobb városában telepítésre kerülnek töltőkutak, valamint az autópályák és a főútvonalak mentén 60 – 70 kilométerenként villámtöltők kerülnek majd kihelyezésre. A villanyautók továbbá tölthetők bármely háztartási konnektorból is, így akár otthonról vagy a munkahelyünkön is.

Léteznek már olyan mobil alkalmazások, amelyek segítségével könnyedén tájékoztatást kapunk arról, hogy a tervezett útvonalunkon milyen távolságokra helyezkednek el elektromos töltőpontok, így egyszerű tervezéssel a hosszabb utak is kényelmesen megtehetők elektromos autóval.

Mennyi idő alatt tölthető fel egy elektromos autó?
Villámtöltéssel 20-40 perc alatt 80%-ra tölthetők az akkumulátorok, gyorstöltéssel 2 – 8 óra a töltési idő típustól függően, normál, lassú töltéssel 8 -20 óra alatt töltődik 100%-ra az akkupakk.

Az elektromos járművek meglepően fürgék, gyorsulásuk kiváló, lassításkor pedig a fékenergiát visszatöltik az akkumulátorba. A kanyarstabilitásuk is nagyszerű köszönhetően annak, hogy alacsony súlyponttal rendelkeznek, amelyet a padló és az ülések alatt lévő akkumulátorok speciális elhelyezése tesz lehetővé.

A villanyautók szinte mindegyike fokozatmentes „automata váltóval” van felszerelve, amelynek köszönhetően csak előre vagy hátramenetet kell kapcsolnunk, illetve csak gáz és fékpedál található benne.

Az utcai töltőoszlopnál csak addig hagyjuk az autónkat, ameddig ténylegesen töltődik. A töltés végeztével szabaddá kell tenni a töltőpontot, hogy mások is hozzáférjenek a töltési lehetőséghez.

Milyen kedvezmények járnak a villanyautósoknak?
Ingyenes parkolás Budapest egész területén és egyre több vidéki városban zöld rendszámmal.

Ingyenes töltés a nyilvános töltőoszlopokon.

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!