A "biztonság kedvéért” – a Szigetvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai

Az árubemutatókról

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés a hagyományos üzleti kereskedéstől eltérő kereskedelmi formák egyike, ahol a vásárlók kiszolgáltatott helyzetük – életkoruk vagy egészségi állapotuk – miatt fokozott védelemre szorulnak. Az árubemutatók célcsoportját a nyugdíjas korú, betegségekkel küzdő emberek jelentik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervező cégek a korábbiakkal ellentétben nem kistelepüléseken, hanem egyre inkább nagyobb városokban található, elegáns magánorvosi rendelőkre hasonlító üzletekben folytatják ezt a tevékenységet. A szervezők szűrővizsgálatok vagy egészségnapok meghirdetésével csábítják oda a hallgatóságot, és komoly vállalkozás látszatát keltve próbálkoznak eladni rossz minőségű, nem egyszer semmilyen gyógyhatással nem rendelkező termékeiket.

A bemutatókon sokszor kerül sor nyeremény kilátásba helyezésére, továbbá a „csak ma” és „csak most elérhető a termék” hangoztatására. Több esetben az sem jelentett akadályt, hogy éppen nem volt készpénz a vásárlónál. Az is előfordult, hogy ilyen esetekben a vállalkozás felajánlotta, hogy saját gépkocsiján bankba, bankautomatához kíséri vagy hazaszállítja a vásárlót, aki a lakásán fizetheti ki a termék – általában többszázezer forintos – vételárát, ami akár a beszerzési ár többszöröse is lehet.

Kérjük, hogy a fentiek alapján ne dőljenek be a hangzatos ígéreteknek, magabiztos előadóknak. A termékbemutatókon vásárolt terméktől, nem minden esetben várhatnak gyógyulást vagy az egészségi állapot javulását. Bármilyen egészségügyi probléma esetén inkább forduljanak háziorvosukhoz.

Ha mégis megtörténik, a vásárlás mit a tehet vevő?

A vásárlást követően minden esetben kérjük, hogy forduljanak a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amely 2017-től lakóhely szerinti járási hivatalokat jelenti. A járási hivatalokban a hatósági eljárás megindításán túl, az egyedi igényérvényesítéshez szükséges békéltető testületi gyors és ingyenes eljárásának megindításához is tudnak segítséget nyújtani.

Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!

Szigetvári Rendőrkapitányság

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!