Testvérvárosok

Trabzon,

Antalya Muratpaşa 
Törökország

Déva
Románia

Imatra
Finnország

Slatina
Horvátország

Eppingen
Németország

 

Trabzon (Törökország)

Trabzon város Trabzon tartomány székhelye, 300 ezer lakosú, a Fekete-tenger partján fekszik. Időszámítás előtt 8. század közepén alapították a települést milétoszi hajósok, nevét az ebédlőasztal alakú kövekről kapta. A település Nyugat -Európa és Közép- Ázsia központja. Elsősorban a kereskedelem és az idegenforgalom a kiemelkedő, dinamikusan fejlődő terület. Mezőgazdasági terményei közül a tea, dohány és a mogyoró a meghatározó, s ennek feldolgozására szakosodott a helyi ipar. Új ipari ágak közül az üveg, a cement, a csomagoló, az élelmiszer, a textil és a házgyári elemek gyárát kell kiemelni. A környéken néhány fegyvergyár is található. 

Trabzon egyetemi város. Intézmény ellátottsága jó. Az erős magántőke jól kiegészíti az állami tőkével finanszírozott intézményeket. 

A városban erősen vallásos érzületű emberek élnek, erősen kötődnek a régi vallásos szokásokhoz. Trabzonban is tapasztalható az elődök tisztelete, két nagy emlékművet kell kiemelni, Atatürk és Szulejmán szultán emlékművét.

Trabzon várost és Szigetvárt összeköti Szulejmán szultán emléke, hiszen Trabzonban született 1494-ben és 1566-ban Szigetváron, a vár ostromakor halt meg. 

A szultán születésének 500. évfordulóján a török kormány kezdeményezésére Szigetvár mellet, Szulejmán elhalálozásának helyszínén hozták létre a Magyar- Török Barátság Parkot, amelyben felavatták a szultán síremlékét is 1994. szeptember 6-án. 1997-től már Zrínyi Miklós szobra is megtalálható itt a szultán szobra mellett.

Trabzonban érezhető a magyar nép iránti tisztelet. Nagy városnak tartják Szigetvárt azért a tényért, hogy lehetőséget kapott arra, hogy Szulejmánnak halála helyén síremléket állítson fel.

A török- magyar kapcsolat kiépítése a '90-es évek elején vette kezdetét politikai síkon. Előtte kulturális csoportok jártak Szigetváron, illetve szigetváriak Törökországban. 1994-ben a két ország között barátsági és együttműködési szerződés született, amelyben rendezték a katonai együttműködést, szerződés született a két kormány között a beruházás védelméről, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépésről. A történelmi emlékhelyek gondozása is példaértékű, a magyar utazók előszeretettel látogatják Rodostót (itt található Rákóczi fejedelem háza), illetve Kütahya városát, itt áll Kossuth egykori háza.

1998. május 18-án kötötte meg Szigetvár város Trabzon városával a testvérvárosi együttműködést, amivel kiemelten ápoljuk városaink közötti kétoldalú kapcsolatokat. 

A két város egyaránt fontosnak tartja, hogy a jövőben tovább erősödjenek a városok közötti kétoldalú kapcsolatok, ezen belül kiemelt hangsúlyt kap, a kulturális kapcsolatok erősítése, valamint a gazdasági kapcsolatok kialakítása, elmélyítésére (ebben jelentős segítséget jelent a Kereskedelmi Kamarák között meglévő kapcsolat). 

A két város, a két nemzet közötti kapcsolat erősítésében jelentős előre lépést jelentett a Tiszteletbeli Török Konzulátus megnyitása (1996). Horváth László Tiszteletbeli Török Konzul munkájával nagy mértékben hozzájárul a testvérvárosi kapcsolatok erősítéséhez. 

A kapcsolatoknak köszönhetően több magas rangú török vezető is ellátogatott Szigetvárra, 1994-ben Szülejman Demirel úr, a Török Köztársaság Elnöke, 2005-ben pedig Recep Tayip Erdogan a Török Köztársaság miniszterelnöke tett látogatást városunkban.

A két aláíró: török részről Asim Aykan, illetve Szigetvár részéről Mozsgai Péter polgármesterek.

Elérhetőségek:
Web: www.trabzon.bel.tr

Trabzon Municipality Turkey (polgármesteri hivatal)

AHMET METİN GENÇ

Trabzon Fővárosi Önkormányzat polgármestere

Telefon: 0462-224 61 61  Fax: 0462 223 55 00

 

Antalya Muratpaşa Önkormányzata - (Törökország)                                                  

A törökországi Antalya város Muratpaşa kerülete és Szigetvár Város kapcsolata több, mint hatéves múltra tekint vissza.     

Antalya török város, a Földközi-tenger egyik öblének partján, Antalya tartomány székhelye. Története a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. Muratpaşa a 2,6 milliós lakosságú metropolisz központi kerülete, amelynek a szívében található Kaleiçi, Antalya óvárosa, amely római, bizánci, szeldzsuk, oszmán és modern török köztársasági korból származó építményekkel rendelkezik.

Muratpaşa önkormányzta a szervezője a nagyszabású, nemzetközi Kaleiçi Óváros Fesztiválnak (Kaleiçi Old Town Festival), amelyre 2018 óta minden éveben meghívták Szigetvár Város Önkormányzatát is, hogy a vendéglátó Antalyaval közösen – többek között - olyan patinás, történelmi városokkal együtt mutassák be az épített örökségben rejlő értékeket, mint Nürnberg, Baden Baden, Linz, Betlehem, Prága, Krakkó, Gradara, Chiang Mai, La Goulette, Cork, Brugge, Nagyszeben, Mostar, Moszkva vagy Lviv.

Szigetvár város hivatalos delegációja immáron négy alkalommal vett részt a törökországi Antalyában megrendezett Kaleiçi Óváros Fesztiválon. 

Azóta már más területeken is elindult együttműködés: Antalya Muratpaşa kerület önkormányzatának megkeresésére a „Town twinning between Turkey and the EU-II (twinning for a green future)”, vagyis a „Törökország és az EU-II közötti testvérvárosi kapcsolatok (testvérvárosi kapcsolatok a zöld jövőért)” című pályázatra 2022 tavaszán partnerként közösen nyújtottunk be igényt, amely támogatás esetleges elnyerése esetén révén a klímavédelem területén segítené egymást tapasztalatokkal a két város. Szigetvár Város Önkormányzata segíti az antalyai Akdeniz Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közötti együttműködés kialakítását is.

A 2022. október 13 és 16. között Antalyaban megrendezett Kaleiçi Óváros Fesztiválon Dr. Vass Péter polgármester úr, valamint Prof. Dr. Pap Norbert az MTA doktora, és Berkecz Balázs főépítész képviselte a városunkat, ahol Ümit Uysal polgármester úrral egyeztettek arról, hogy a két város közötti baráti kapcsolatot testvérvárosi kapcsolattá mélyítenék.

2022 óta Antalya Muratpaşa Önkormányzatának delegációja is részt vesz a Zrínyi Napokon. 2023-ban Dr. Ümit Uysal polgármester úr képviselte a kerületet, amely látogatás során, 2023. szeptember 9-én került sor Dr. Ümit Uysal és Dr. Vass Péter polgármester urak által a testvérvárosi megállapodás ünnepélyes aláírására.

Elérhetőségek:
https://muratpasa-bld.gov.tr
Muratpaşa Belediyesi
Fener Mah. Tekelioğlu Cad. No:63 Muratpaşa/Antalya
telefon: +90 444 80 07
e-mail: muratpasabelediyesi[at]hs01.kep[dot]tr                                             

                               

 

 

 

 

 

Déva (Románia)

Déva Hunyad megye székhelye, a környék adminisztrációs, gazdasági és közlekedési központja, az Érchegység és  Pojána-Ruszka között 187 m magasságban fekszik. Lakóinak száma 60 ezer fő. Jelentős élelmiszer és fémipara illetve réz- és andezitbáyászata van. 

A neolit kortól kezdve úgyszólván állandóan lakott hely a mai Déva környéke. Déva volt a magyar reformáció keleti központja, itt született Dévai Bíró Mátyás református prédikátor.

Középkori szerepét főleg várának köszönhette.  A királyi vár a XIII. század elején épült egy 371 m magas hegyre. V László a várat 56 faluval együtt Hunyadi Jánosnak adományozta. 1687-ben császári hadak szállták meg, majd meg is erősítették a várat. 1800-ban a császári katonaság elhagyta, ezért a vár gyors pusztulásnak indult, 1817-ben azonban helyreállították. 1849-ben egy gondatlanság következtében bekövetkezett lőszerrobbanás romba döntötte, és azóta romokban hever. Déva várában tartották fogságban Dávid Ferencet, a magyar reformáció legeredetibb gondolkodóját és első unitárius püspökét, aki itt is halt meg. A várban emléktábla jelzi fogsága helyét.

A vár romjai ma is rendkívül nagy látványosságnak örvendenek. A Vár-hegyre több szerpentinút vezet fel. A 371 m magas, sziklás, erdős Vár-hegy természetvédelmi terület. Fentről gyönyörű kilátás nyílik az Erdélyi -Érchegységre, a városra és egész környékére.

A városban tevékenykedett többek között a magyarok és románok barátságának nagy harcosa, a kitünő román államférfi, dr. Petru Groza, aki 1933-ban itt alapította meg politikai pártját (Ekés Front). 1945-ben miniszterelnök, 1952-ben pedig államelnök lett, és az volt haláláig. Emlékét Déván a vár tövében levő tér és egy sugárút neve őrzi. Szobra a főtéren áll.

A várdomb tövében áll az 1621-ben, kései reneszánsz stílusban épült Bethlen- kastély, más néven Magna Curia. A kastélyt Bethlen Gábor építtette. 1882. óta múzeum működik itt, ami jelenleg 23 ezer kiállítási tárggyal rendelkezik, nem számítva természettudományi részlegét, melynek külön 30 ezer kiállítási darabja van.

A testvérvárosi kapcsolat létesítéséről szóló dokumentumot 2001. március 15-én írták alá Szigetváron, illetve 2001. június 1-én Dévában. Legfontosabb célok: Szigetvár és Déva városának kölcsönös megismerése, a román és magyar nép kapcsolatának megerősítése, illetve egy szorosabb együttműködés kialakítása a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok területén. Napjainkra szorosabb kapcsolat alakult ki az oktatás, a kultúra területén. A kapcsolatok fejlesztésében az oktatási intézmények mellett szerepet vállalnak a Dévai Baráti Kör tagjai.

Aláírók a két város részéről: Déva város részéről Mircia Muntean, illetve Szigetvár részéről Mozsgai Péter polgármesterek

Elérhetőségek:
2700 Déva, Jud Hunedoara Románia
Piata Unirii Nr. 4.
Florin Nicolae Oancea polgármester
Telefon: 00/40/254/213-435; 00/40/254/218-579
Fax: 00/40/254/226-176

 

Imatra (Finnország)

Imatra 230 km-re fekszik a fővárostól, Helsinkitől. A várost több kisebb település egyesítésével 1948-ban alapították. Lakossága jelenleg 30 ezer fő. Az első írásos emlékek a XVI. századból származnak. 

Imatra híres a vízeséseiről, ilyen például a 24 m magasra felduzzasztott Vuoksi vízesés, ami vasárnaponként "üzemel", hétközben viszont az Imatrai Vízi erőmű turbináit forgatja, és energiát termel. A vízesés közelében épült fel az Állami Szálloda. A környezet szépsége miatt már a XVIII. sz. végén is híres hely volt. 1842-ben a vízesés környéke "királyi park" lett. Amikor 1870-ben a Viipuri- Szentpétervár vasútvonal megnyílt, az állam bérbe adta a környéket az Imatra- egyesületnek, amely felügyelt a természeti szépségéről egyre ismertebbé váló Imatrankkoskira, azaz imatrai vízesésre. 1897-ben indult meg az első ipartelepek építése, 1922-ben készült el a vízi erőmű, amely a messze környék lakosságát és a gyárakon kívül Európa legnagyobb fafeldolgozó telepét látja energiával.

A város tereit- parkjait számos szobor díszíti. A Szabadtéri Múzeumban felépített karéliai ház teljes hűséggel mutatja be a karéliai gazdaságot. A Három Kereszt- templom Alvar Aalto alkotása (1957).

Imatra oktatási központ is, a környékről 1500 diák jár tanulni a városba. Intézményei: Műszaki és Kereskedelmi Főiskola, Szakmunkásképző Iskola, Általános iskolák.

Mindemellett Imatra ipari központ is. Itt található a legnagyobb papírgyár, ezen kívül acélgyártás folyik a városban.

Szigetvár és Imatra között egyre erősebb a kapcsolat főként a kultúra és az oktatás területén.

Imatra és Szigetvár városok testvérvárossá nyilvánítása 1998. augusztus 22-én történt meg. A kapcsolatok terén a legfontosabb célok: kétoldalú kapcsolatok fejlesztése, egymás városainak kölcsönös megismerése, kulturális együttműködés fejlesztése, gazdasági kapcsolatok elmélyítése, idegenforgalmi kapcsolatok kialakítása és bővítése.

A két aláíró: Imatra részéről

Elérhetőségek:
http://www.imatra.fi/ 
Imatrian Kaupunki
55100 Imatra, Virastokatu 2.
Postisürtotiti KO 50098-2 Finland
Pertti Lintunen (képviselő-testület elnöke)
Kai Roslakka polgármester 
Telefon: 00/358/206-172-001

Fax: 00/358/568-12-001

 

Slatina (Horvátország)

A város 80 km-re fekszik Szigetvártól. A két város közötti együttműködés kb. 30 évvel ezelőtt kezdődött a középiskolák között (sporttalálkozók).

1996. október 23-án írták alá Slatina és Szigetvár város képviselői a testvérvárossá nyilvánításról szóló dokumentumot.

Legfontosabb cél, hogy megerősítse a két város az együttműködést a gazdaság, a társadalom és a kulturális- művészet területén.

Slatina város részéről Ivan Levar, illetve Szigetvár részéről Mozsgai Péter polgármester írta alá a megállapodást.

A megállapodás nem csak a két városvezetés protokolláris találkozóit érintette, hanem kapcsolat alakult ki a kulturális és a sportegyesületek között is.

 A települések rendszeresen meghívják egymás művészeit, kiállításokat szerveznek.

Ennek keretében Slatinán kiállította műveit Vanyúr István (szobrász), Kapoli Ilona (festő). Az iskolák között is aktív kapcsolat alakult ki. A háború idején menekült gyerekeket fogadott be Szigetvár.

Slatinában kiemelkedő rendezvény a Milkó Kelemen Zenei Fesztivál, ahová a világ legjobb előadóművészei érkeznek.  

Szigetváron Horvát Kisebbségi Önkormányzat alakult 3 éve, amelynek legfontosabb céljai közé tartozik a horvát nyelv ápolása, az identitástudat erősítése illetve kulturális rendezvények szervezése.

További együttműködési lehetőségek rejlenek még, a borközségek közötti közös programok szervezésében, a Turisztikai szövetségek között. 

Az Uniós csatlakozást követően új lehetőségek nyílhatnak a gazdasági együttműködés területén. A kapcsolatok folyamatos ápolása, fejlesztése terén nagy segítséget nyújt Pritisanac Anna, valamint a Horváth Kisebbségi Önkormányzat tagjai.

A két település több pályázaton közösen indult (INTERREG 3A), amelynek sikere esetén újabb kapcsolatok épülhetnek ki, a meglévő kapcsolatok még szorosabbá válhatnak.

Elérhetőségek:
http://www.slatina.hr/ 
54520 Slatina, Trg. Svijetvg Josipa 10.
Denis Ostrošić polgármester  

 

Eppingen (Németország)

1971-72 években alapították újonnan Adolshofen, Elsenz, Kleingartach, Mühlbach, Richen és Rohrbach fúziójával. Az egyesüléskor kikötött beruházásokat végrehajtották. A további jövőbeni feladatokat a községi tanács, a helyi tanácsok és a közigazgatás együttműködésével időben elindították, és kivitelezték. Új építési területek kiutalásával lakó és munkahely számára a városmagon kívül a többi városrész is folyamatosan fejlődött. A közintézmények, mint az óvodák, általános iskolák, rendezvénytermek és sportlétesítmények...stb. is kiépültek.

A '70-es évek elejének igazgatási, községi és járási reformja nagy változásokat hozott Eppingen közigazgatási területének.

Eppingen és Szigetvár városok közötti megállapodás 1992. június 19-én született meg, ami testvérvárossá nyilvánította őket. Legfontosabb célok: városaik lakosságának kölcsönös megismerése, idegenforgalom támogatása, kulturális, oktatási, egészségügyi és sportprogramok cseréjének lehetővé tétele a két város között, illetve gazdasági kapcsolatok kialakítása. A kapcsolatok erősítésében jelentős szerepet vállalnak az Eppingen-Szigetvár Baráti Kör tagjai.

A megállapodást Eppingen részéről Erich Pretz polgármester, Szigetvár részéről Darázsi Mátyás polgármester írta alá.

Elérhetőségek:
http://www.eppingen.de/ 
Bürgermeisteramt-Postfach 265
75021 Eppingen
Klaus Holaschke (polgármester)
Telefon: 00/49/7262-112
Fax: 00/49/7262-920-177

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!