Zrínyi Vár

A vár alaprajza a többszöri átalakítás ellenére még ma is jellegzetesen képviseli a XVI. századi földvárak típusát. A négy bástya és a várfalak szabálytalan négyszög alakú területet zárnak körül. A várfalak mellett keletről, nyugatról, délről széles földtöltések emelkednek, majdnem a falak magasságáig. Az északi oldalon kazamaták húzódnak, melyek a törökök elvonulása után kerültek kiépítésre. A déli várfal közepén nyitott, íves párkányzatú pavilon emelkedik. A vár mai formáját az 1566-os ostrom után nyerte el, mikor a törökök megkezdték a helyreállítást és felépítették a bástyákat. A török korban csak egy kapun lehetett bejutni a várba, ez a ma is meglévő, de barokk stílusban átalakított bejárat, melytől boltozott kapualj vezet a várba. A várudvar közepén találjuk az országban egyedülálló Szulejmán szultán dzsámiját a csonka tornyával, Mekka felé tájolt imafülkéjével, valamint a falain látható török, arab, perzsa felirat töredékekkel.

Az 1930-as évek elején Andrássy gróf a dzsámival közös tető alá hozta a nyári kastélyát, amelynek földszinti termeiben a 2015-ben nyílt, a várháborúk korát bemutató kiállítás látható. A régi belső vár területén végezett ásatások során megtalálták a középkori eredetű torony alapfal maradványait, a belső vár kútját az egykori négyszög alakú lovagvár maradványait, majd a kisvárat körülvevő vizes árkot. Feltárásra került a belső vár területe a vizesárokkal, a kirohanás helyszínével.

Az 1566-os várostrom

Városunk múltja évezredekre tehető vissza, mégis a török elleni hősies harcokkal került be, a köztudatba és vált Magyarország egyik leghíresebb várává. I. Szulejmán 30-40-szeres túlerővel vonult a 2500 fős várvédőkkel szemben, és 1566. augusztus 5-én ütött tábort a vár keleti oldalán lévő síkságon. A török követeket küldött Zrínyihez, és felszólította, hogy adja fel a várat. Zrínyi elutasította a török ajánlatát, és megkezdődött az ostrom. Először az Újváros esett el, majd az Óvárost is elfoglalták. A törökök lecsapolták a vár körüli tavat és elkezdték feltölteni az árkot, hogy meg tudják közelíteni a várat. A törökök seregét jelentős veszteség érte, de a várvédők is fogyatkoztak. A szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt két nappal elhunyt, azonban halálát titokban tartották, Szulejmánt felültették a lovára, hogy a török harcosok harci kedvét életben tartsák. Zrínyi a több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére a megadás helyett a végsőkig való küzdelmet választotta: szeptember 7-én hajnalban a belső várba visszahúzódó 200 katonája élén kitört a várból, példát adva ezzel az áldozatos hazaszeretetből.

Az Országgyűlés 2016. évben a Szigetvári Várat nemzeti emlékhellyé nyilvánította. 

Cím: 7900 Szigetvár, Vár utca 19.

Nyitva tartás:
Nyári nyitva tartás (május 1. - szeptember 30.)

HÉTFŐTŐL  - VASÁRNAPIG: 10:00 -19:00  óráig tart nyitva. 

TÉLI nyitva tartás (október1. - április 30.)
keddtől-vasárnapig 09.00-16.00 óráig
A téli időszakban a hétfői napon a Vár zárva van!

Elérhetőség:
Telefonszám: 06 73 / 310 121 

Vár e-mail címe: szigetvarivar75[at]gmail[dot]com

Belépődíj:

Felnőtt jegy: 1500,- Ft/fő
Gyermek (6 éves kortól), diák, nyugdíjas:1200,- Ft/fő
Csoportos kedvezmény (min. 10 fő részére):1100,- Ft/fő
Nagycsaládos kedvezmény (2 felnőtt+ min. 2 gyermek) 3.900,-Ft,

Sétálójegy (a vársétány, a várkert és a várfal megtekintése): 500,- Ft/fő

Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek: 800,- Ft/fő

Szigetvár Kártyával: 500,- Ft/fő

Várbaráti Kör tagjainak 500,- Ft/fő

A szigetvári lakcímkártyával, Szigetvár Kártyával rendelkezőknek, valamin a Szigetvári Várbaráti Kör tagjainak a vársétány, a várkert és a várfal ingyenesen látogatható.

6 éves korig, valamint 70 éves kor felett a vár teljes területe és összes kiállítása ingyenesen megtekinthető!

Díjtalan a belépés: 
- a pedagógus igazolvánnyal rendelkezőiknek,
- a Közszolgálati Egyetem hallgatói részére tanulmányi kirándulás keretében,
- a fogyatékkal élkők és 1 fő kísérő részére részére,
- diákcsoportok esetén 15 főig 1 fő kísérő, 15 fő felett két kísérő,
- a Bársony és Handicap Alapítvány munkatársai, a foglalkozás résztvevői és kísérőik részére a foglalkozás területére,
- valamint a hatályos jogszabályokban felsorolt egyéb esetekben. 
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!