Elhunyt Vas István úr - Szigetvár Város Díszpolgára

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

VAS ISTVÁN

Szigetvár Város Díszpolgára,

a Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakközépiskola nyugalmazott igazgatója,

életének 81. évében elhunyt.

Búcsúztatása gyászszertartás keretében 2016. november 10-én, 11:00 órakor lesz

a szigetvári Turbéki temetőben.

 

Őszinte tisztelettel:

Szigetvár Város Önkormányzata

Nekrológ

Vas István 1935. február 24-én született Budapesten. Az elemi iskolát édesapja szülővárosában, a Bajai Tanítóképző Intézet gyakorlóiskolájában végezte el, majd a ciszterci rend III. Béla Gimnáziumában és a Bajai Tanítóképző Intézetben végzett tanulmányait követően kitűnő eredménnyel érettségizett 1953-ban.

Tanulmányi eredményei ellenére férőhelyhiányra hivatkozva nem vették fel sem az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, sem pedig a szegedi egyetemre. Mint politikai megbélyegezett végül kénytelen volt éveket várni rá, hogy az egyetemi tanulmányait megkezdhesse. Mindeközben a Nemesnádudvari Általános Iskolában töltötte le "gyakorló évét", majd pedig 1954-ben - ugyancsak kitűnő eredménnyel - tanítói végzettséget szerzett. Baját azonban, mivelhogy állásra nem számíthatott, el kellett hagynia. Ekkor költözött Baranyába: 1958-ig Bogádmindszenten volt tanító.

1957-ben végre felvették az ELTE levelező tagozatára, amelyet színjeles eredménnyel végzett el. Közben megnősült: felesége Ternesz Magdolna lett, aki szintén Bajáról való volt. Bogádmindszent után Vajszlón tanított 1962-ig, mikor is Sellyére, az éppen akkor szerveződő Sellyei Általános Gimnáziumhoz helyezték át. A szervezési munkákban maga is tevékenyen részt vett. 1964-től igazgatóhelyettese lett a gimnáziumi résznek, amely akkor még közös vezetés alatt állt az általános iskolával. 1966-ban a gimnázium végül önállóvá vált, ő pedig az intézmény igazgatója lett. 1970-ben Szigetvárra került, s mintegy huszonhét éven át a Zrínyi Miklós Gimnázium vezetője volt. Innen vonult nyugdíjba 1997-ben.

Tanári és igazgatói munkája mellett aktív szerepet vállalt a helyi köz- és sportéletben is. 1994 és 1998 között az önkormányzat Oktatási és Közművelődési Bizottságának elnöke volt. Vezetője volt a szigetvári gimnázium atlétikai szakosztályának, edzősége alatt tanítványai nyolc országos bajnokságot nyertek serdülő és ifjúsági korosztályban. Sellyén és Szigetváron is irodalmi színpadot vezetett. Szigetváron a Várbaráti Kör tagjaként aktívan bekapcsolódott a helytörténet-kutatásba: a város egyik meghatározó helytörténésze lett, aki rendszeresen publikált szigetvári, Baranya és Somogy megyei vonatkozású írásokat, tanulmányokat. A település múltját feldolgozó, 2006-ban kiadott Szigetvár története című monográfiához több fejezetet is írt, emellett önálló kötetek is megjelentek tőle. Mindezek mellett irodalomtörténeti és pedagógiai publikációk szerzője is volt, hosszú ideig a TIT szigetvári titkáraként is tevékenykedett. A sport mellett kedvelt hobbija volt a bélyeggyűjtés, e téren számos elnyert díjjal nemzetközi hírnévre is szert tett. Filatelistaként szakcikkeket, valamint egy kézikönyvet is jegyzett. Pedagógiai munkáját, továbbá a kulturális életében való több évtizednyi tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el: A Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst fokozat 1974; arany fokozat 1981, Baranya megye Közoktatási Díja 1982, Honvédelmi Érdemérem arany fokozat 1986, Baranya megye Önkormányzata Elnöki Díja 1996, Magyar Arany Érdemkereszt 1997. Szigetvár városa 1998-ban díszpolgári címet adományozott számára. 

 

 

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!