Gersy Károly – (posztumusz) Díszpolgár búcsúztatása

Tisztelt Szigetvári Polgárok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Gersy Károly tanár úr – Szigetvár Város posztumusz Díszpolgárának búcsúztatása 2019. március 28-án (csütörtökön) 11 órakor lesz a szigetvári Turbéki temetőben.

Búcsúzunk

Gersy Károly (1969-2019)

Gersy Károly 1969. február 23-án született Szigetváron.  Kisgyermekkora óta a muzsika bűvöletében élt. Autodidakta módon tanult meg gitározni és középiskolás kora óta zenélt különböző összeállítású együttesekben, mint a Topless, a 2. Emelet Front, a Holt Hold vagy a Beats. A szigetvári Gimnáziumban érettségizett, tanított általános iskolában, majd 13 évig mentő-szakápolóként dolgozott. Hergenrőder József karnagy hívására a Tinódi Vegyeskarnak is meghatározó tagjává vált. Közben természetesen folyamatosan muzsikált, 30 éves koráig a rockzene töltötte ki az életét, de elméleti tudásának fejlesztése miatt klasszikus gitározással is foglalkozott.

A sors adta a kezébe a lehetőséget, hogy a szigetvári zeneiskola 1998-ban gitártanárt keresett és Ő aktív muzsikusként jelentkezett, hogy szívesen foglalkozna gyerekekkel, kipróbálná magát ezen a területen. Ez annyira megtetszett neki, hogy az igazgató javaslatára jelentkezett a Zeneművészeti Főiskolára, ahol 2005-ben Vass Bence és Vincze László tanítványaként gitártanári diplomát szerzett.

Ettől kezdve az egykori hobbi hivatássá vált. Megalakította a tanszakát és elkezdett foglalkozni a nebulókkal. Közvetlen stílusával gyorsan közös nyelvet beszélt növendékeivel. Szépen sorban jöttek az eredmények is. Növendékei sikeresen szerepeltek a különböző megmérettetéseken, köztük az országos gitárversenyeken is. Munkájában a legfőbb alapelv a kreativitás kibontakoztatása, az együtt muzsikálás örömének megismertetése volt. A kezdetektől gitáregyüttest vezetett, majd több tanszak összefogásával 2006-ban kollégáival megalakították a Szívhúrosok Zenekart, majd pár évvel ezelőtt ennek utánpótlás zenekarát a Kisszívhúrosokat. Mindkét zenekar fontos szerepet tölt be városunk kulturális életében. A könnyűzenéhez sem lett hűtlen, mert szülői kérésre megalakította először zeneiskolai keretek között, majd önállóvá válva a Dübörgő Wattacukrock együttest, mellyel szintén sikerrel léptek fel sok helyen. Tagja és hangszerelője volt a tanári kamaraegyüttesnek is. A zene egyesítő erejét felhasználva folyamatosan igyekezett újat hozni a város zenei életébe, meghonosította az újévi koncertet Szigetváron, rendezvényei számos alkalommal megtöltötték a Vigadót, maradandó élményt nyújtva a fellépőknek és a hallgatóknak egyaránt.

Zeneszerzőként is elismert volt. A Zrínyi Emlékév alkalmából Zrínyi miséjét közösen muzsikálhatták el a tanári kamaraegyüttessel és a Tinódi Vegyeskarral a Kodály Központban. Felkérésre komponálta a szigetvári együttesek közös közreműködésével az Ébredj hazám című művet, melynek ősbemutatója 2016. október 1-jén volt a Vigadóban. Ő írta a Civitas Invicta fanfárt is, mely a fúvószenekar előadásában minden Zrínyi ünnepségen felhangzik. Évtizedek óta a Zrínyi Emlékünnepségek rendezvényeinek elmaradhatatlan szereplője volt, számtalan alkalommal képviselte énekével, muzsikájával szeretett városát belföldön és külföldön egyaránt.

Szabadidejében, kikapcsolódásként is a zenébe merült: műhelyében hangszereket javított és készített, az általa készített gitárokon több tanítványa játszik.

Magas színvonalú, sokoldalú munkájával, melyhez nagyfokú alázat és humor is társult, kivívta minden korosztály elismerését és megbecsülését.

Munkáját szülővárosa több kitüntetéssel is elismerte: 2004-ben Zrínyi Emlékplakett, 2013-ban Oktatási és Közművelődési Díj, 2019-ben, a Magyar Kultúra Napján Szigetvár Városi Címerplakettje kitüntetésben részesült.

2019. március 17-én bekövetkezett tragikus halála pótolhatatlan veszteség városunk számára. Munkássága, mely Szigetvár kulturális, zenei életének meghatározó része, zeneműveiben, zenésztársai, kórustársai, tanítványai muzsikájában, énekében, szívében él tovább. Életműve példa a későbbi nemzedékek számára is.

Emlékét kegyelettel megőrizzük! 

Szigetvár, 2019. március 21.

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!