Lakossági tájékoztató

Tisztelt Szigetvári Polgárok!

A legutolsó testületi ülésen (219.04.25. csütörtök) http://85.66.34.242/VIDEO/2019_04_25.mp4 tárgyaltuk – többek között – a Szigetvár Jövőjéért Képviselőcsoport által beterjesztett Széchenyi utcai (Sparhoz áthelyezendő) körforgalom megvalósításának lehetőségét.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt-t hivatalosan e-mailben megkerestem, hogy mondják el szakmai véleményüket a Szigetváron létesítendő két körforgalomról, és a Kaposvári úton létesítendő körforgalom áthelyezésének lehetőségéről.

Kértem azt is, hogyha mód és lehetőség van, akkor testületi ülésen is jelenjenek meg és mondják el álláspontjukat. A testületi ülésen személyesen megjelenni nem tudtak, de felhatalmaztak, hogy az általuk képviselt álláspontot megosszam Önökkel:

„Megvizsgáltuk a kereszteződések gépjármű és gyalogos forgalmát, és arra a következtetésre jutottunk, hogy Szigetvárnak jelenleg kettő olyan csomópontja van, ahol nagyon nagy szükség lenne körforgalomra:

  • A Somogyapáti út és a 6-os út kereszteződésében a reggeli és a délutáni órákban rendőri irányítás nélkül szinte lehetetlen közlekedni.
  • Szakmai szempontból Baranya egyik legrendezetlenebb kereszteződése a 67-es út és a 6-os út találkozása. Ugyanis nem merőlegesen találkoznak az utak, és ezért közlekedésbiztonsági szempontból az egyik legrosszabb kereszteződés, feltétlen indokolt körforgalom megvalósítása.”

Arra a kérdésemre, hogy véleményük szerint szakmailag jó döntés lenne-e ha a 67-es úti körforgalmat a Széchenyi utcában a Spárhoz helyeznénk át, a válasz a következő volt:

„A Széchenyi utcai körforgalom kialakítása esetén hozzá kellene nyúlni a Spar parkolójához (feltöltés), a sarki házakat ki kellene sajátítani és az Almás-patakon átívelő hídhoz is hozzá kellene nyúlni. Közlekedésbiztonsági szempontból jelen pillanatban ez a csomópont megfelelő, ugyanis közlekedési lámpa határozza meg a gépjárművek és a gyalogosok forgalmát. Ha mégis olyan döntés születne, hogy ide kell áthelyezni a körforgalmat, akkor a TESCO előtt is körforgalmat kell kialakítani a lámpás kereszteződés helyett.  

Véleményem a következő: Szigetvárnak jelen pillanatban 3 dologra van szüksége közlekedésbiztonsági szempontból:

  • M60-as megépítése (nagymértékben csökkenne a kamionforgalom és azon autók száma, akik gyorsan szeretnének eljutni Barcsról Pécsre, vagy Szigetvárról Pécsre)
  • Az elkerülő tehermentesítő út megépítése, amelynek kialakítása a lassú járművek (traktorok, kombájnok, permetezőgépek) kitiltását eredményezhetné és ezáltal nem a városon hajtanának át.
  • A Széchenyi utcai aszfalt teljes szélességben való megújítása (ez több, mint egy 10 éves problémahalmazt oldana meg).”

A testületi ülésen résztvevő lakosok is egyértelműen azt támogatták, hogy épüljön meg az M60-as, az elkerülő út és az ő utcájuk, a Széchenyi utca teljes szélességben legyen leaszfaltozva.

Meg kívánom jegyezni, hogy a körforgalomra rendelkezésre álló fedezetünk 91.544.300,- Ft + ÁFA és a szakemberek elmondása szerint a Széchenyi utcai körforgalom megépítse: közel 200 millió forint lenne, valamint a TESCO-nál lévő lámpás kereszteződéshez is hozzá kellene nyúlni, az még további 100-110 millió forint költséget jelentene.  

Ennek szellemében, valamint a testületi döntés következtében levelet fogunk írni Nagy Csaba országgyűlési képviselő úrnak, hogy a szakemberek által nagyon fontosnak tartott, előbb felsorolt 3 dolog megvalósuljon városunkban, ezért azt támogatni szíveskedjék.

Szigetvár, 2019. 04.29.

                                                           Tisztelettel:

 

                                                                                     Dr. Vass Péter

                                                                                     polgármester

 

 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!