Lakossági tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Tisztelt Szigetvári Polgárok!

 A mai napon Helyi Védelmi Bizottsági ülésen vettem részt, ahol az elhangzottak, valamint az írott sajtóban olvashatóak alapján tájékoztatom Önöket a koronavírus okozta járvány jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, fertőzött váladékokkal (tüsszentés, köhögés). A lappangási idő a jelenlegi adatok szerint átlagban 7 nap (2-12 nap), de az orvosok 14 nap járványügyi megfigyelést rendelnek el a biztonság miatt. Mai tudomásunk szerint Magyarországon még igazoltan beteg személy jelen pillanatban nincs.

A világban a fertőzött területek száma napról napra növekszik, mostani tudásunk szerint Kínában, Szingapúrban, Észak-Olaszországban, Spanyolországban, Horvátországban, Ausztriában, Japánban, Dél-Koreában, Görögországban, USA-ban van. Ebből egyértelműen leszűrhető, hogy a járvány nem fogja elkerülni országunkat sem.

A szakemberek a következő higiéniás rendszabályok alkalmazására hívják fel figyelmünket, amellyel csökkenthetjük a fertőzés tovaterjesztését és csökkenthetjük megfertőződésünk esélyét. 

 1. Rendszeres kézmosással, kézfertőtlenítéssel, (tüsszentés, köhögés orrfújás után, toalett után, ételkészítés előtt, alatt, után, tömegközlekedés, vásárlás után, szennyezett tárgyak érintése után (kapcsolók, kilincsek).
 2. A köhögést és tüsszentést lehetőleg papírzsebkendőben végezzük el, majd zárt hulladékgyűjtőbe dobjuk el. Ha módunk van a lehető legrövidebb időn belül, szintén kézmosás, arcmosás, fertőtlenítés.
 3. Kerüljük a szem, orr, száj érintését, kézfogásokat, puszikat!
 4. A zárt helyiségek gyakori szellőztetése, légfrissítők fertőtlenítők használata.
 5. Emberekkel zsúfolt helyek kerülése, (tömegközlekedés, könnyűzenei rendezvények, sportrendezvények, stb., a láthatóan beteg személyek kerülése).
 6. Ha betegek vagyunk, akkor lehetőleg orr- , szájmaszkot viseljünk és azt használat közben még a mobilozás kedvéért se vegyük le!

A szakemberek elmondták, leírták, hogy minden embert, minden korosztályt meg tud betegíteni, de jelen pillanatban az a tapasztalat, hogy a fiatalok szinte tünetmentesen átvészelik. A 20-40 éves korosztály influenzára emlékeztető tünetek között 100 %-os biztonsággal kezelhetőek. A 40-60 évesek és az idősebbek megbetegedése esetén a betegek 40-50 %-a kerül kórházi ápolásra, ezen belül intenzív osztályra és ebből a korosztályból került ki az elhalálozottak 98 %-a.

A lakosság feladata, hogy abban az esetben, ha úgy érzi, hogy ő megbetegedett, kötelessége értesíteni a háziorvosát és ő köteles tájékoztatást adni. 

Ha a következő tüneteket tapasztalják önmagukon, akkor mindenféleképpen szóljanak a háziorvosuknak:

 • tartósan magas láz, hidegrázás,
 • erős fejfájás,
 • mellkasi fájdalom,
 • intenzív gyengeség,
 • gyakori kimerültség,
 • nehézlégzés,
 • néha tüsszentés,
 • torokfájás,
 • száraz köhögés.

A nagy pánikot keltett madárinfluenzához hasonlóan  a koronavírus okozta megbetegedések is meg fognak szűnni. Az szakorvosok véleménye alapján ez a vírus a nyári nagy melegre „ki fog kopni”, „el fog tűnni”, mert a mostani tapasztalatok alapján a hűvös, párás, nyálkás időt kedveli.

Még egy nagyon fontos vélemény, amely szintén az orvosok részéről hangzott el, hogy a normális immunállapottal rendelkező erős szervezetek 99 %-a megfelelő orvosi ellátás hatására meggyógyul.

A veszélyeztetett réteg: a gyenge ellenállóképességgel rendelkező emberek: krónikus betegek, az alkoholfüggők, a kábítószeresek, …

Kiemelték az orvosok, hogy aggodalomra van ok, de pánikra nincs! Ha időben fordulunk szakemberekhez, akkor az orvostársadalom véleménye szerint nem kell, hogy halállal végződő megbetegedés is előforduljon Magyarországon.

Tisztelettel: 

                           Dr. Vass Péter

                            polgármester

 

Kategória: 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!