Lakossági tájékoztató - koronavírus járvánnyal kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

A koronavírus okozta világjárvány országunkat is elérte, ezen belül szűkebb hazánkban, Baranya megyében is már vannak pozitív esetek, ezért nyomatékosan szeretném felhívni a megfelelő viselkedésmódra valamennyiük figyelmét.  

Mint tudjuk a betegségben a 65 év felettiek korosztálya a legveszélyeztetettebb, őket, ha a vírus megbetegíti, akkor súlyos tüneteket vált ki és sajnos az objektív tények azt mutatják, hogy ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb elhalálozás is.

Ezért kérem Önöket, hogy ilyen korú családtagjaikat fokozattan védjék, NE engedjék ki őket a lakásukból, próbálják meg megoldani az ellátásukat, amennyiben ezt nem tudják vállalni, kérem értesítsék az Önkormányzatot. (06 73/514-304; 514-333; 514-330)

Jelen esetben Önkormányzatunk a következőképpen oldja meg a feladatait:

Szigetvári Család és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat a szigetvári Önkormányzattól kapott listából (az Önkormányzat látókörébe került idős emberek) dolgozik, továbbá azoknak az időseknek a bevásárlását és gyógyszervásárlást intézik, akik megkeresték őket, illetve azokkal az emberekkel, családokkal is foglalkoznak, akik egyébként is a szervezet látókörében vannak, továbbá azokkal a családokkal is most már foglalkoznak, akik a kialakult helyzet miatt elvesztették állásukat és ezáltal nehéz helyzetbe kerültek, vagy a munkába járásban akadályoztatottak.

A Dr. Raksányi Árpád Integrált Szociális Intézmény bentlakásos intézmény lakóinak kijárása is meg van tiltva. Az intézményben bent lakók igényeit az intézményvezető irányításával az ottani dolgozók oldják meg.

A Turbéki Szociális Otthonban leállították a főzést, azoknak az embereknek az ellátásáról gondoskodik az Önkormányzat és a családsegítő szolgálat, akik eddig onnan intézték a napi ebédjüket. Ez úgy történik, hogy az önkormányzati intézményben levő konyhán megfőzik az igénylők által megfizetett ételeket és a tanyagondnoki busz kihordja azokat.  

Az óvodákban a bölcsődében és az iskolákban ügyeletet tartanak az intézményvezetők, eddig minden igényt ki tudtak elégíteni.

Városunkban jelenleg 17 karanténos van, akik olyan országból érkeztek, ahol koronavírus fertőzöttség van.

Az egészségügyben dolgozók folyamatosan viszik el azokat a betegeket Pécsre vizsgálatra mentővel, akik lázzal járó légzőszervi tüneteket mutatnak. Megnyugtatásul közlöm, hogy eddig egyetlenegy pozitivitást sem állapítottak meg, azaz jelen pillanatban, tudomásunk szerint Szigetváron nincs fertőzött eset.  

Összefoglalva, alábbiakat kérem Önöktől:

  • csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat, ha el is hagyják, a lehető legrövidebb időn belül érjenek haza!
  • Ne használják a közösségi tereket! (játszótér, Zrínyi tér, sportpályák)
  • Az idős rokonaikat, családtagjaikat, barátaikat NE engedjék ki az utcára!
  • Lehetőség szerint minél gyakrabban mossanak kezet, fertőtlenítsék környezetüket!
  • Ha mégis emberek közé mennek (bevásárlás, tankolás benzinkútnál, posta, ….), akkor próbálják meg tartani a tisztességes távot embertársaiktól (2 m)!
  • Ha Önök légzőszervi megbetegedéssel, influenzával küzdenek, akkor szabad téren használjanak maszkot!
  • Ha megtehetik, akkor naponta váltsák ruháikat és az elhasználódott ruhákat a lehető legrövidebb időn belül mossák ki!
  • NE látogassák rokonaikat, családi rendezvényeiket próbálják meg elhalasztani!

 

Szigetvár, 2020. március 23.

 

                                               Tisztelettel:

                                                                                 Dr. Vass Péter s.k.

                                                                                    polgármester

 

Kategória: 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!