Lakossági tájékoztató - teknős állomány felmérésével kapcsolatban

Hódossy Attila a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának közleménye szerint tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2019. július 18-ával kezdődően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság monitoring programjának keretében a szigetvári csónakázó tavon a teknős állomány felmérését fogják végezni, várhatóan 8-10 napon át.

A felmérésre azért van szükség, mert a tóban jelentős ékszerteknős állomány él. A sárga- és vörösfülű ékszerteknős Magyarországon fauna idegen faj, az őshonos, védett mocsári teknős állományát veszélyezteti. Azonos élőhelyen és táplálékon élnek, de az ékszerteknős erősebb, agresszívebb.  

A tóban élő példányok minden valószínűség szerint szabadon engedett, megunt házi kedvencek, melyek a klímaváltozásnak köszönhetően már a telet is képesek átvészelni, sőt feltételezések szerint szaporodnak is.

A befogás célja a különböző teknősfajok állománynagyságának felmérése és a befogott ékszerteknősök méretei alapján annak megállapítása, hogy valóban képesek-e szaporodni a szabadban.

A befogást felszínen úszó varsacsapdákkal, benne haldarab csalival végzik. A csapdák felső része a vízből kiemelkedik, így a befogott teknősök nem pusztulnak el, levegőt tudnak venni. Befogásuk szenvedést nem okoz nekik. A befogott ékszerteknősöket nem engedik vissza, állatmenhelyre kerülnek. A mocsári teknősök a befogást és méretfelvételt követően visszakerülnek a tóba.

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!