Sarlós Endre díszpolgár búcsúztatásának időpontja

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

SARLÓS ENDRE

Szigetvár Város Díszpolgára

életének 84. évében elhunyt.

Búcsúztatása 2022. július 7-én, (csütörtökön) 10:00 órakor lesz

Szigetváron a Turbéki temetőben. 

Őszinte tisztelettel:

Szigetvár Város Önkormányzat

A búcsúztatáson való részvétel tekintetében Sarlós Endre úr külön kérése az volt, hogy aki teheti fehér ruhában vegyen részt a temetésen.

Valamint a Gyászoló Család a részvétnyilvánítások mellőzését kéri.

 

In memoriam Sarlós Endre (1938 – 2022)  

Sarlós Endre 1938. október 22-én született Szigetváron. Édesanyjától kiváló rajzkészséget örökölt, így bár gépésznek tanult, de szabadidejét a rajzolás, a plasztikázás, a festészet és az ezzel kapcsolatos szakkönyvek tanulmányozása tette ki. Zágon Gyula képzőművész tanár szakkörében fejlesztette adottságait. 1957-től a Pécsi Bőrgyár dekoratőr-grafikus ezermestereként dolgozott a rendszerváltozásig.

1962-től kezdett bele a történelmi témák képregény-stílusú feldolgozásába. 1966-ban a Szigetvár ostromának 400. évfordulójára hirdetett pályázaton 80 festménnyel vett részt, melyek a Szigeti veszedelem című eposzához készültek.

Folytatásos és rövid képregényei 1965-tól jelentek meg folyamatosan. Állandó munkatársa volt a Tolna-megyei Népújságnak, a Lobogónak, a Fülesnek, a Képírásnak és a Hepiend Képes Regényújságnak. Dolgozott a Képes Újságnak is. A rendszerváltást követően ritkultak az újságos megjelenési lehetőségek, de a Fülesben 1998-ig publikált. 

2004-ben a Vadzsra kiadónak köszönhetően jelent meg 20 évi fióknyugalom után első képregényalbuma, a Szigetvár ostromát feldolgozó történet bővített, kiszínezett változata, amelyből luxuskiadás is készült. Ma már az antikváriumokban keresett könyvritkaság.

2007-től a Windom kiadó folyamatosan jelentette meg gyűjtői kiadásban korábbi munkáit, és rendszeresen kapott megkeresést magyar történelmi képregények készítésére, illetve lehetőséget a hosszabb ideje asztalfiókjában pihenő munkái megjelentetésére

2007-ben jelent meg limitált példányszámban „Az én utam” című képregénye, mely Zsivótzky Gyula kalapácsvető olimpiai bajnok pályafutását dolgozta fel rendhagyó módon.

2010. március 15-ére meghívást kapott a Göteborgi Magyar Egyesülettől a Szigetvár ostroma című színes album bemutatására.

2011. május elején készült el a Trianon című munkája Dr. Raffay Ernő és Szabó Pál Csaba szövegvázlatával a Trianon Múzeum Alapítvány megrendelésére.

2011-ben Elfeledett hősök címmel a 2. magyar hadsereg kálváriáját dolgozta fel. 2014-ben a Trianon-kód című művében hazánk feldarabolásának útját mutatta be, két évvel később Páva Zsolt felkérésére a Mecseki láthatatlanok című képregényt készítette el Pozsgai Zsolttal közösen.

A Várban a Kapitányok termében elkészítette valamennyi szigetvári várkapitány portréját, amely azóta is ékessége az egykori Andrássy-kastélynak.

Munkájával tevékenyen részt vállalt a Zrínyi-kultusz ápolásában. 2016-ban az Oroszlánsziget című művével állított emléket a szigetvári hősöknek. A Szigetvári mesék és a Képes krónika című képregényei a Szigetvári Várbaráti Kör kiadásában folytatásban jelentek meg az elmúlt években.

2018-ban Szigetvár városa díszpolgárává választotta, 2020-ban képregényes tevékenységéért Korcsmáros Pál-díjban részesült.

Az önkormányzat, civil szervezetek felkérésére önzetlenül készített különböző jeles alkalmakra grafikai alkotásokat.

A rajzolás mellett nagy szenvedélye a pipázás volt, a Kisváros Pipaklub tagjaként is öregbítette szeretett szülővárosa hírnevét, melyet most pótolhatatlan veszteség ért.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!