Tájékoztatás a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségről

Kedves Szigetvári Polgárok!

Engedjék meg, hogy tájékoztassam Önöket a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepségről, mely 2020. január 22-én a Zeneiskola hangversenytermében került megrendezésre.

Nagy örömünkre szolgált, hogy még pótszékeket is kellett a terembe bevinni, olyan sokan tisztelték meg jelenlétükkel a programot. A műsor első felében magas színvonalú hangszeres szólók hangzottak el Dr. Szabó Ferenc János zongoraművész és a zeneiskola tanárainak az előadásában, egy-egy Kölcsey vers közbeiktatásával, melyet a szigetvári oktatási intézmények tanulói szavaltak el.

Az idei évben a Városi Címerplakett kitüntetést sajnos csak posztumusz díjként kerülhetett átadásra Németh Erika hegedűtanárnak, a Violinok Szigetvári Hegedűegyüttes megálmodójának és magalakítójának. A díjat lánya, Stier Laura vette át, aki hegedűtanár és biztosítottnak látszik, hogy vezetésével a Violinok Szigetvári Hegedűegyüttes szakmailag megalapozottan folytathatja munkáját mindannyiunk örömére.

A Magyar Kultúra Napjának megünneplésén túl ezzel a rendezvénnyel indítottuk el a Zeneiskola 50 éves jubileumi programsorozatát. Erre az alkalomra egy különlegességgel is készültünk.

Ősbemutatóként hangzott el Végh János: Nagy szimfónia kis embereknek c. műve, mely zongoraszólóra és ütőshangszerekre íródott. A zongoraszólót Dr. Szabó Ferenc János előadásában hallhattuk, aki a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kar Zeneművészeti Intézetének a munkatársa. A szerzőről és a darabról ismertetést is tartott a mű előtt. Az ütős szólamokat a zeneiskola növendékei játszották. A mű utolsó, IV. tételének a megszólaltatásába bekapcsolódott a zeneiskola kamarakórusa, Komáromi Kornélia karigazgató vezetésével. A művet Szabó Ferenc, zeneiskolánk ütőstanára tanította be és vezényelte az ősbemutatón. A közönség vastapssal köszönte meg a különleges hangszerösszeállítású, romantikus dallamvilágú mű előadását.

Az év folyamán sok szeretettel várjuk Önöket a jubileumi év programjaira, melyekről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket!

Deichler András intézményvezető

 

A fotókat Fábián Szilárd készítette. 

< Vissza a hírekhez

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírek, információk és események!